„Galiu tik pasidžiaugti

Pirmasis mero mėnuo buvo labai karštas

Jonas MARCINKUS

Nors galioja nerašyta taisyklė, kad naujai valdžiai pirma reikia leisti padirbti bent šimtą dienų, o tik tada klausinėti apie jos darbus ir juos kritikuoti, tačiau šiemet rajono merą rinkome tiesiogiai, todėl ir reikalavimai jam turėtų būti keliami didesni.

Jau praėjo daugiau kaip mėnuo, kai rajono vairą perėmė meras Antanas Čepononis, todėl mūsų pokalbis su juo apie tai, kaip sekasi vykdyti savo pažadus, kuriuos davė rinkėjams.

Ką radote savivaldybėje pradėjęs eiti mero pareigas? Ar neteko nusivilti?

Ačiū Dievui, neteko. Komanda dirba gerai, rajono biudžetas subalansuotas, todėl nereikia dairytis atgal ir taisyti pirmtakų klaidas, o galime drąsiai planuoti naujus žingsnius į priekį. Didelis pliusas ir tas, kad savivaldybės administracijos direktore dar vienai kadencijai buvo perrinkta Jolanta Margaitienė, kuri turi didžiulį įdirbį, iš karto gali tęsti pradėtus darbus ir jai nereikia gaišti laiko, kol susipažins su savivaldybės darbu, vykdomais projektais ir einamaisiais reikalais.

Ir nors visi sakė, kad pavasaris šiemet buvo vėsus, bet man pirmasis mėnuo dirbant meru buvo labai karštas, nes užgriuvo tokia naujų darbų lavina, toks darbo tempas, kad norėdamas visur suspėti turėjai lėkti kaip akis išdegęs. Galiu tik pasidžiaugti, kad mums pavyko suburti tokią savivaldybės darbuotojų komandą, kuri neskaičiuoja darbo valandų, nuoširdžiai stengiasi spręsti gyventojų problemas, dega entuziazmu, kad rajonas gražėtų, kad čia gyvenančių žmonių gyvenimas gerėtų. Tai išties yra žmonės, kuriais galiu pasitikėti ir žinau, kad jie įvykdys iškeltas užduotis, kad ir kokios sunkios jos iš pradžių atrodo. Juk ne veltui sakoma, kad vienas mūšyje – ne karys. Nėra čia ką slėpti: ir aš vienas pats, be stiprios komandos, be kvalifikuotų ir darbui atsidavusių specialistų nieko nepadaryčiau. O šiandien, nors dirbu dar tik gerą mėnesį, ant mano darbo stalo jau gula nauji projektai, nauji planai…

– Tai dabar sakykite atvirai: ar pavyks išpildyti savo pažadus rinkėjams?

– Nežadėjau nieko, kuo pats netikiu, todėl esu pasirengęs žmonių nenuvilti. O kai kuriuos pažadus jau ir ištesėjau. Žinoma, tai tik smulkmenos, bet juk visi dideli darbai susideda iš mažų, kurie patys irgi nepasidaro.

Ne viename kaime gyventojai skundėsi, kad vietinių kelių pakelės prižėlusios, prastai šienaujamos, nes seniūnijoms nepakanka išteklių ir žmonių, o žiemą vėluojama nuvalyti sniegą, nes visos kelininkų pajėgos pirmiausia metamos pagrindiniams keliams. Tada kilo mintis nupirkti traktorių, kuris galėtų ir pakeles nušienauti, ir žvyrkelius nugreideriuoti, o žiemą – ir sniegą nukasti.

Džiaugiuosi, kad rajono Taryba pritarė šiam sprendimui ir skyrė 60 tūkstančių eurų traktoriui nupirkti. Nieko nelaukiant traktorius pagal sudarytą grafiką jau išriedėjo rajono keliais, nes suskaičiavome, kad iš viso jam teks apvažiuoti apie tūkstantį kilometrų seniūnijose esančių vietinių kelių. Pamatysite, kaip pasikeis vaizdas!

O kas statoma Radviliškyje, netoli sporto arenos?

– Pagaliau pradėjome baseino statybas – tai buvo sena mano svajonė. Bet tai dar ne viskas. Turiu viziją, kad Radviliškyje atsirastų, ne tik baseinas ir stadionas, bet ir daugiafunkcis sporto centras su teniso kortais, futbolo bei krepšinio aikštelėmis, uždaru paplūdimio tinklinio maniežu ir ledo arena…

– Ir visa tai Radviliškyje gali būti realu?

– Tuo klausimu jau dirbame. Uždaras dviejų aikštelių dydžio paplūdimio tinklinio maniežas tarnautų ne tik Radviliškio, bet visos Šiaurės Lietuvos sportininkams, nes visoje šalyje uždari maniežai yra tik keli, todėl dabar Šiaurės Lietuvos gyventojai dažniausiai važiuoja į Rygą. O pastatyta ledo arena padėtų atpiginti baseino išlaikymą. Buvau susitikęs su specialistais, kurie aiškino, jog šalia baseino pastačius ledo areną pagal geoterminį principą dėl šilumos skirtumų galima atpiginti baseino šildymą ir ledo arenos vėsinimą. Juk iš pradžių niekas netikėjo, kad mes Radviliškyje pastatysim baseiną, o dabar baseinas jau pradėtas statyti ir jis niekur nedings, todėl galime mesti visas jėgas tolesnei sporto komplekso plėtrai. Ir aš neabejoju, kad mums pavyks.

– O kokių darbų pabaigtuvės numatomos artimiausiu metu?

– Kitais metais baigsime Šeduvos gimnazijos stadiono rekonstrukciją ir imsimės Vaižganto gimnazijos stadiono, nes jis tragiškos būklės, nepritaikytas sportuoti.

Jau įsibėgėja ir daugiabučių namų kiemų atnaujinimo programa: jeigu gyventojai kreipiasi į savivaldybę ir sutinka šiek tiek prisidėti patys, tada ne tik atnaujinama kiemo aikštelės danga, bet ir praplečiama pati automobilių stovėjimo aikštelė. Šiuo metu – tai įsisenėjusi daugiabučiuose namuose gyvenančių žmonių bėda, nes sovietmečiu buvo suprojektuotos mažos aikštelės, o dabar automobilių tragiškai nėra kur statyti. Nesitikėjau, kad šis sumanymas bus toks populiarus, nes jau gavome daugybę gyventojų paraiškų. Tam jau yra skirti pinigai ir tikiuosi, kad per ketverius metus pavyks sutvarkyti visų daugiabučių, kurių gyventojai pareikš norą susitvarkyti, kiemus.

Reikia pabaigti dar vieną pradėtą darbą – sutvarkyti centrinio Radviliškio miesto parko infrastruktūrą, juk pagal projektą buvo numatyta erdvė kino filmams demonstruoti.

Šiemet jau baigiame derinti paskutinius finansavimo klausimus ir kitąmet pradėsime Šaukoto miestelio centrinės aikštės rekonstrukciją, o dar po metų darbai jau turėtų būti baigti. Šiais metais bus pradėtas tiesti pėsčiųjų ir dviračių takas nuo Radviliškio iki Kutiškių. Jeigu darbai vyks sklandžiai, kitąmet švęsime pabaigtuves. Iki 2019-ųjų turi būti nutiestas pėsčiųjų ir dviračių takas, sujungsiantis Aukštelkų gyvenvietę su Radviliškiu.

Kitąmet pradėsime ir Gražinos pagrindinės mokyklos pastato rekonstrukciją, kurią planuojame baigti 2017-aisiais. Tais pačiais metais statybininkai pradės kaukšėti ir Baisogalos gimnazijoje. Tikiuosi, kad po poros metų gimnazistai jau eis į sutvarkytą mokymo įstaigą.

– Radviliškio mieste kuriama vietos veiklos grupė. Žmonės nesupranta, kam ji iš viso tokia reikalinga?

– Prasidėjo naujas, 2014-2020 metų Europos Sąjungos finansavimo laikotarpis, todėl reikia atiduoti visas jėgas, kad į mūsų rajoną pritrauktume kuo daugiau europinių investicijų. Kokius pamatus paklosime šiandien, tokią ateitį ant jų statysime artimiausius šešerius metus, todėl negalime suklysti. Būtent todėl Radviliškio mieste skubos tvarka steigiame vietos veiklos grupę, kuri galės pritraukti papildomų Europos Sąjungos lėšų, kurios bus skirtos viešosioms erdvėms tvarkyti.

Kitais metais pradėsime Radviliškio miesto centrinės aikštės ir ją supančių gatvių rekonstrukciją, nes miesto centras jau mena sovietmetį, o vairuotojams trūksta vietų, kur pasistatyti automobilį. Žinoma, kol vyks statybos, kurį laiką teks visiems pakentėti. Dėsim visas pastangas, kad darbus pavyktų užbaigti 2017-aisiais, tada ne tik Radviliškis pagražės, bet ir vairuotojams, ir pėstiesiems bus žymiai patogiau.

Šeimininko rankos jau seniai laukia ir Eibariškių parkas. Esu užsibrėžęs tikslą iki 2018-ųjų metų šį parką prikelti naujam gyvenimui: bus pakloti pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengtos pasisėdėjimo vietos, vaikų žaidimų aikštelės ir aktyvaus poilsio zonos…

– Turbūt amžina problema – tai rajono keliai ir žvyrkeliai…

– Jeigu būtų mano valia, išasfaltuočiau visus žvyrkelius, bet tai savivaldybės biudžetui – ne pagal kišenę, todėl tenka važinėti į sostinę ir kaulyti pinigų. Džiaugiuosi, kad su susisiekimo ministru pagaliau pavyko susitarti, kad būtų skirtas finansavimas keliui į Tyrulius asfaltuoti. Asfaltas bus tiesiamas ne kelyje nuo Šilėnų į Tyrulius, bet nuo Radviliškio iki Tyrulių pro Kutiškius, Liutkiškius, Jonaitiškių dvarą, Polekėlę, nes pastarajame kelyje yra daugiau kaimų, kurių gyventojai irgi labai laukia asfalto. Džiaugiuosi, kad pavyko rasti bendrą sutarimą ir gauti pažadą, kad kelias bus išasfaltuotas per dvejus metus: dar šiemet bus pakoreguotas projektas, o paskui darbai atliekami dviem etapais. 2016 metais bus išasfaltuotas kelias pro Kutiškius, Liutkiškius iki sankryžos prie Jonaitiškių dvaro, o 2017 metais antruoju etapu bus išasfaltuotas kelias nuo Jonaitiškių sankryžos pro Polekėlę iki Tyrulių.

Čia kalbu apie netolimą ateitį, nes per rinkimus žadėjau, kad šitas kelias į Tyrulius bus išasfaltuotas ir dėl jo visada sulaukiu daug gyventojų klausimų. O darbai rajono keliuose intensyviai užvirs ir šią vasarą. 200 tūkstančių eurų skirta Radviliškio mieste esančiai Miško gatvei rekonstruoti, beveik 260 tūkstančių eurų atiteks Laisvės alėjai, daugiau kaip 160 tūkstančių eurų – Brazausko gatvei, 50 tūkstančių eurų numatyta Dariaus ir Girėno gatvės rekonstrukcijai.

Kelininkai šiemet darbuosis ne tik rajono centre, bet visose rajono seniūnijose, pavyzdžiui, Aukštelkuose bus tvarkoma Žalioji gatvė, Grinkiškio seniūnijoje – kelias Šašiai-Gujėnai, Baisogaloje – Maironio gatvė, Vainiūnuose – Beržoto gatvė, Pakalniškiuose – Vingio gatvė, kelias Alksniupiai-Juodupiai-Radvilioniai, Šaukote tvarkysime Tamošiškių ir Gomertos gatves, o Skėmiuose – Parko gatvę, Sidabrave bus rekonstruojama Naujoji gatvė, Šiaulėnuose – Dariaus ir Girėno gatvės dalis, rekonstrukcijos šiemet sulauks Vytauto gatvė Šeduvoje, kuriai skirta beveik 30 tūkstančių eurų, o už 150 tūkstančių eurų rekonstruosime kelią Dambava-Areiniškiai-Vaižgai.

Ir negalime vien tik tikėtis šalies valdžios malonių, turime prisidėti ir patys, todėl iš savivaldybės biudžeto papildomai skyrėme dar pusę milijono litų kaimo keliams tvarkyti.

– O kokios naujovės laukia kaimo žmonių, nes kaimai sensta, darbo nėra…

– Naujajame Europos Sąjungos finansavimo laikotarpyje numatoma skatinti verslumą ir socialinių paslaugų sektorių kaime, todėl kilo mintis rajono kaimuose įsteigti kaimo plėtros centrus. Jų steigėjais būtų vietos verslas, vietos bendruomenės ir savivaldybė kaip partneris. Tuose centruose būtų įdarbinti vietiniai žmonės, kurie teiktų įvairias paslaugas seniūnijoms ir vietiniams gyventojams.

Pavyzdžiui, vienam žmogui galbūt reikia malkas sukapoti, nes jis pats nepajėgia, kitą gal reikia pas gydytoją nuvežti, juk vieno ar dviejų žmonių joks verslininkams neapsiims vežioti, o jeigu ir apsiims, tai gyventojams bus nežmoniškai brangu. O kaimo plėtros centrai tas paslaugas galės teikti už savikainą, nes pasinaudoję europine parama galės įsigyti ir transportą, ir paslaugoms teikti reikalingą įrangą, o be to šiek tiek pinigų užsidirbs teikdami įvairias paslaugas seniūnijoms, nes pastarosios irgi ne viską aprėpia, o kai ko daryti joms neleidžia Vietos savivaldos įstatymas. Šiuo klausimu dabar labai daug tariamės ir dirbame su vietos veiklos grupės „Radviliškio lyderis“ valdybos pirmininku Romu Kalvaičiu ir jau baigiame išgryninti idėją. Svarbu, kad sukūrus tuos centrus paprastas žmogus minimaliomis išlaidomis galėtų oriai gyventi.

Aš labai daug vilčių dedu į Šeduvos laisvąją ekonominę zoną. Jau esame sutarę, kad čia iki 2019 metų bus pastatyta moderni baldų gamykla, kurioje bus sukurta 250 naujų darbo vietų. Labai tikiuosi, kad tai pajus Šeduvos gyventojai, nes įmonė darbuotojų juk nevežios iš kito rajono.

Svarbu, kad visi susitelktume bendram darbui rajono labui ir nešvaistytume jėgų bereikalingoms rietenoms. Džiaugiuosi, kad rajono Taryboje politikai dirba ir visus klausimus sprendžia labai konstruktyviai ir dalykiškai, kritika išsakoma kultūringai ir nesidrabstoma purvais, nerėkaujama vien tam, kad kažkuris galėtų pasipuikuoti prieš rinkėjus. Didelis ačiū už tai, nes jeigu ir toliau sugebėsime išlaikyti tokį spartų darbo tempą, nuveiksime tikrai daug.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE