Grietinėlė ir kaklaraiščiai – ingredientai įspūdingiems margučiams išgauti
Nors būdų, kaip marginti kiaušinius, rodos, netrūksta, tačiau išradingumui ribų nėra. Todėl artėjant gražiausiai pavasario šventei, šv. Velykoms, ekspertai siūlo pasitelkti ingredientus ir priemones, kurių dar neišbandėte. Tam puikiai tiks net ir grietinėlė ar šilkiniai kaklaraiščiai.
„Burokėliai, raudonasis kopūstas, ciberžolė, kava ar klasika tapę svogūnų lukštai – šiuos ingredientus visada galima pasitelkti norint išgauti dailius margučių atspalvius. Jums užteks pasiruošti nuovirą. Viena pagrindinių taisyklių – paruošę nuovirą iš natūralių produktų, nepamirškite į jį įpilti šiek tiek acto. Tuomet atspalvį įgavusiame vandenyje galėsite išvirti, o vėliau, dėl geresnio rezultato, ir kurį laiką palaikyti margučius. Tačiau, jei norite daugiau spalvų ir įvairovės, ieškokite dar neišmėgintų priemonių: nebenaudojamų vyriškų šilkinių kaklaraiščių ir purškiamos grietinėlės, kuria įprastai pagardinate desertus“, – sako maisto gamybos žinovė Brigita Baratinskaitė.
Anot ekspertės, ne ką mažiau populiarūs ir kiti originalūs būdai papuošti margučius juos dažant ne tik tradiciniais dažais – tai dekoravimas lipdukais, specialiai tam skirtais antspaudais ar „stebuklingais“ rašikliais, kurie ypač patinka vaikams.
Dažymas šilkiniais kaklaraiščiais
„Jei šilkinio kaklo papuošalo, kurio nebūtų gaila paaukoti kiaušinių dažymui, neturite, naudokite bet kokio margo šilko skiautes. Tik svarbu įsitikinti, jog medžiaga būtų 100 procentų šilko. Kitaip kiaušiniai nenusidažys“, – pataria B. Baratinskaitė.
Jums reikės:
šilkinių kaklaraiščių ar skarelių
baltų kiaušinių
žirklių
siūlo (ar virvelės, juostelės)
medvilninio audinio skiaučių
acto
puodo
aliejaus
Dažymo eiga visai paprasta. Ekspertė pasakoja, jog jei naudosite kaklaraiščius, pirmiausia juos reikėtų išardyti, išimti pamušalą ir palikti tik šilkinę medžiagą. Tuomet ją reikėtų sukarpyti tokio dydžio skiautelėmis, kad būtų galima kiaušinį patogiai apgaubti. Po to šilkiniais medžiagos gabaliukais apgaubtus ir virvele surištus kiaušinius reikia įvynioti į medvilninio audinio skiautę ir galus stipriai surišti siūlu. Tada suvyniotus kiaušinius reikia sudėti į puodą, pripilti vandens, kad būtų apsemti, įpilti 3-4 šaukštus acto ir virti apie 20 minučių. Kiaušiniams išvirus, reikia jiems leisti atvėsti tame pačiame vandenyje, o išpakuoti jau šaltus. Dar gražesni kiaušiniai atrodys, jei jų lukštas bus švelniai pateptas aliejumi.
Dažymas grietinėle ir maistiniais dažais
„Kitas originalus kiaušinių marginimo būdas – panaudojant purškiamą grietinėlę ir maistinius dažus. Tik baigus darbus svarbu greitai nusiplauti rankas arba naudoti vienkartines pirštines“, – rekomenduoja ekspertė.
Jums reikės:
purškiamosios grietinėlės
maistinių dažų (jei naudosit dažų miltelius, prieš tai juos ištirpinkite vandenyje)
virtų kiaušinių baltu lukštu
acto
Ant kepimo skardos tolygiai išpurkškite visą grietinėlę ir užlašinkite ant jos maistinių dažų eilutėmis. Dantų krapštuku atsargiai išvedžiokite linijas tiesiai per taškų vidurį, kad dažai gražiai susimaišytų. Virtus kiaušinius porą minučių pamirkykite acte, tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir atsargiai ridenkite per dažus, kad grietinėle su dažais pasidengtų visas paviršius. Taip apvoliotus kiaušinius palikite „gulėti“ apie 15 minučių. Tuomet atsargiai juos nuplaukite po šiltu tekančiu vandeniu ir džiaukitės rezultatu.
Kiaušiniuose – naudingų medžiagų gausa
Maisto gamybos žinovė Brigita Baratinskaitė taip pat primena, jog kiaušiniai – itin maistingas produktas, žmogaus organizmui teikiantis visą eilę skirtingų naudų. Todėl velykiniai pusryčiai – puiki proga skanaujant kiaušinius praturtinti organizmą naudingosiomis medžiagomis.
„Valgyti kiaušinius pravartu ir tiems, kas stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, ir savęs neribojantiems. Viename vištos kiaušinyje vidutiniškai aptinkama 7,3 g ypač lengvai pasisavinamų baltymų, išsiskiriančių itin geros kokybės aminorūgštimis, 0,3 g angliavandenių ir 5,8 g riebalų, standartinio dydžio kiaušinis turi apie 81 kaloriją“, – pasakoja B. Baratinskaitė
Anot ekspertės, nors ir ne visos, tačiau daugiausia naudingųjų medžiagų slepiasi kiaušinio trynyje – tai vertingosios lecitino, cholino, arachido rūgštys, taip pat mineralai – kalcis, fosforas, geležis, kalis, natris, ir vitaminai – A, E, D ir B grupės.
„Maximos“ nuotr.