Kalėdiniai patiekalai, kurie nustebins jūsų šeimą
Mūsų šalyje kiekviena šeima, susėdusi prie Kūčių stalo laikosi tik jai būdingų iš kartos į kartą perduodamų tradicijų: kažkas laužo kalėdaitį ir dalijasi juo su artimaisiais, kiti – iš kalėdaičio paveikslėlio bando nuspėti būsimus metus. Treti – po staltiese vis dar padeda šiaudų pluoštelį ar pabarsto gerą saują grūdų, pas ketvirtus į svečius užsuka Kalėdų Senelis, kitus jis skubėdamas aplenkia, bet apdovanoja už durų paliktu dovanų maišu. Dažna šeima iki šiol buriasi ateitį varvindama į vandenį vašką ar mėtydama per galvą batą ir žiūrėdama nosele ar kulnu batas atsigręš durų link.
Šeimos tradicijos – bendrystės jausmą su artimaisiais kuriantis elementas, kuris nuo vaikystės iki gilios senatvės leidžia pasijusti savam tarp savų. Tradiciniai patiekalai, dedami ant Kūčių ar Kalėdų stalo, negali atstoti gardžiausių šiuolaikinių ar egzotiškose šalyse ragautų valgių. Keičiantis laikams, modifikuojasi ir tradicijos, o kiekviena šiuolaikinė šeima jas bando kurti savas, kurios būtų perduodamos iš kartos į kartą. Artėjant gražiausioms metų šventėms savo šeimos tradicijas kurkite patys gamindami įvairiausius kepinius.
Skanėstus gali išsikepti ir nepatyrę kepėjai
Kalėdų stalas tikrai šiemet bus išskirtinis, jei skirsite pusvalandį, kad iš miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams arba keksui lengvai iš pirmo karto išsikeptumėte mažyčių fėjų pyragėliais vadinamų desertų. Eglutės, snaigės, nykštukų kepurėlės, briedžiukai, varpeliai ir kiti Kalėdų motyvai gali atgyti keksiukų pavidalu, pakaks į miltinį mišinį įpilti aliejaus bei vandens (norint išgauti sodresnį ar gaivesnį skonį, vandenį galima pakeisti įvairiomis sultimis), viską išmaišyti ir kepti, o tada jau puošti. Siūlome jau dabar pradėti eksperimentuoti ir išbandyti keletą naujų patiekalų, kuriuos savo namuose galės išsikepti net ir nepatyręs kepėjas.
12–15 kalėdiškai padekoruotų keksiukų iškepti reikės:
1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams arba keksui
180 ml alyvuogių aliejaus
225 ml juodųjų serbentų arba apelsinų sulčių
Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 180 ml alyvuogių aliejaus ir 225 ml juodųjų serbentų arba apelsinų sulčių. Rekomenduojama šokoladinius keksiukus gaminti įpilant juodųjų serbentų sulčių, o į kekso miltinį mišinį įpilti apelsinų sulčių. Išmaišykite tešlą iki vienalytės masės. Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius. Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį. Užpildykite tik pusę formelės, kad keksiukai turėtų kur kilti.
Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės. Keksiukus atvėsinkite ir tada galite dekoruoti.
Papuošimui galite pasigaminti kremo iš plaktos grietinėlės ir mažytėmis kremo kepurėlėmis padabinti keksiukus. Tam, kad suteiktumėte fėjų pyragėliams Kalėdų dvasios, užbarstykite konditerinių snaigių, žvaigždučių, galite papuošti spanguolėmis, riešutais, mažyčiais zefyriukais ir kitais žiemą primenančiais elementais.
Imbierinio žmogeliuko krikštamotė Karalienė Elžbieta I
Karalienė Elžbieta I yra laikoma imbierinio žmogeliuko atradėja, nes būtent ji įsakė gaminti žmogeliukus, dekoruotus garbingų aukštuomenės vyrų atvaizdais. Karalienė mėgdavo juos aplankyti ir įteikti šaržuotus imbierinius žmogeliukus su tų žmonių atvaizdu.
Vėlyvaisiais viduramžiais kiekviena Europos šalis jau turėjo savąją imbierinių sausainių recepto versiją, kuriuos gamindavo pačių įvairiausių formų: gyvūnų, karalių bei karalienių, ir parduodavo kalėdinėse mugėse.
„Kauno Grūdai“ prieš pat Kalėdas sukūrė aukščiausios kokybės miltinį mišinį imbieriniams sausainukams, kuris yra atradimas visoms šeimoms, norinčioms išsikepti šių gardėsių namuose, tačiau neturinčioms daug laiko ar įgūdžių.
Imbieriniams sausainukams pagaminti tereikės miltinio mišinio ir trijų namuose visada randamų ingredientų bei trupučio kūrybiškumo sausainukus dekoruojant. Suburkite savo šeimą drauge ir iš miltinio mišinio imbieriniams sausainukams pasigaminkite žaisliukų, kuriais puošite eglutę arba gardžių dovanėlių brangiausiems žmonėms.
Imbieriniai sausainiai
2 didelėms skardoms sausainių iškepti Jums reikės:
1 pakelio (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio imbieriniams sausainiams
100 g sviesto
100 g medaus ar cukraus sirupo
30 ml vandens
Paruošimo būdas:
Į dubenį supilkite mišinį, įdėkite 100-110 g sviesto ar margarino ir 100 g medaus ar cukraus sirupo. Įpilkite 20-30 ml vandens ir minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa. Suminkytą tešlą palaikykite šaldytuve 1-2 val ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesnius sausainius gausite.
Iš tešlos lakšto formelėmis išspauskite sausainius, dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos formos. Kepkite iki 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8-10 min. Atvėsintus sausainius pabarstykite cukrus pudra, kakava, cinamonu ar kitu mėgstamu pagardu arba papuoškite glajumi, kurį galite pasigaminti iš kiaušinio baltymo sumaišyto su cukraus pudra. Dėl skonio į glajų dar galite išspausti šiek tiek citrinos sulčių.
Aguoninis pyragas
Receptas:
550 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų
2 kiaušiniai
80 g cukraus
80 g sviesto
60 g šviežių arba 20 g sausų mielių
8 g druskos
150 g vandens
Įdarui: 200 g maltų aguonų, 80 g cukraus pudros, trys kiaušiniai, 100 g tirpinto margarino ar sviesto.
Papuošimui: 1 kiaušinis, migdolų riekelės, riešutai ar kiti pagardai.
Gaminimo būdas:
Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir minkykite, kol susidarys vientisa, blizgi, prie rankų nelimpanti tešla. Jeigu minkant tešla limpa, gausiai ją pamiltuokite. Suformuokite rutulį ir uždengę palikite pastovėti 10 minučių. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, suformuokite rutulius ir uždengtus palikite pastovėti 10-15 minučių.
Kol lauksite, pasiruoškite aguonų įdarą. Galite įsigyti jau paruoštą maltų aguonų įdarą ir tik įdėti kiaušinių bei sviesto arba galite susimalti aguonas ir įdarą pasiruošti patys. Iškočiokite tešlą ir užtepkite paruoštą aguonų įdarą. Pradedant nuo kraštelio, iš kiekvienos tešlos su įdaru susukite po vyniotinį, perpjaukite juos išilgai per visą ilgį, kad gautųsi po dvi juostas iš kiekvieno. Tada supinkite šias juostas – gausite dvi supintas pynes, kurias susukite į apvalų pyragą.
Pyragą uždėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kildykite šiltoje vietoje apie valandą. Po kildymo pyrago paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite mėgstamu pagardu. Kepkite 40-50 minučių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol pyragas gražiai apskrus ir bus iškepęs viduje – tikrinkite mediniu pagaliuku.