NULL

Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui

Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros gėrybių patiekalais, kurie puikiai tiks ieškantiems lengvesnių, sveikesnių ir organizmui naudingų kulinarinių alternatyvų. Ne veltui sveikos mitybos specialistai šį maistą rekomenduoja dėl gausaus vitamino D kiekio, kuris saugo sveikatą ir stiprina kaulus bei raumenis. Todėl dalinamės 3 gardžiomis patiekalų idėjomis velykiniam stalui.

Menkė balzamiko padaže

Reikės: 500 g menkės filė, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, 50 ml sauso balto vyno, 1 citrinos, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, 7 valgomųjų šaukštų balzamiko acto, ketvirčio jo stiklinės padažui, 5 valgomųjų šaukštų agavų sirupo.

Nuplaukite menkės filė, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir, išspaudę citrinų sultis, apšlakstykite jomis žuvį. Tuomet pabarstykite druska, palikite 15 minučių. Vėliau supjaustykite svogūnus, sutrinkite česnakus, keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, viską suberkite, minutę pakepinkite. Tada sudėkite filė, apšlakstykite vynu, uždenkite ir troškinkite apie 10 minučių. Į prikaistuvį supilkite balzamiko actą, agavų sirupą, maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Kai jis atvės, apšlakstykite į lėkštes sudėtą menkės troškinį. Patiekite su šviežių agurkų ir pomidorų griežinėliais.

Karališkas lašišos kepsnys

Reikės: 700 g atšaldytų atlantinių lašišų (Salmo Salar) didkepsnių, 1 apelsino, 1 citrinos, šviežių petražolių, 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 arbatinio šaukštelio paprikos miltelių, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Lašišos didkepsnius nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet smulkia tarka nutarkuokite citrinos ir apelsino žieveles, smulkiai supjaustykite kelias petražolių šakeles. Lašišą įtrinkite šiuo prieskonių mišiniu ir palikite marinuotis šaldytuve kelioms valandoms arba net per naktį. Pasiruoškite antrąjį lašišos marinatą: dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su prieskoniais. Išimkite žuvį iš šaldytuvo, nuvalykite nuo jos apelsino bei citrinos žieveles ir petražoles, ištrinkite prieskoniais su alyvuogių aliejumi. Ant kepimo grotelių paguldykite lašišos didkepsnius, prieš tai įkaitinę orkaitę iki 190 laipsnių. Kepkite apie 20 minučių, apšlakstykite citrinos sultimis, patiekite su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.

Saldžiarūgščių krevečių barbekiu

Reikės: 700 g šaldytų šiaurinių virtų krevečių, 50 g rudojo cukraus, 60 ml baltojo vyno acto, 3 žaliųjų citrinų, 1 galvutės česnako, 1 valgomojo šaukšto lupto ir tarkuoto imbiero, 1 arbatinio šaukštelio šviežiai smulkintų bazilikų, žiupsnelio druskos.

Krevetes atšildykite, o tuo metu dubenyje išspauskite vienos žaliosios citrinos sultis, sumaišykite visus turimus ingredientus, išskyrus dvi žaliąsias citrinas. Tuomet sudėkite krevetes į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir į vidų supilkite paruoštą marinatą. Maišelį užspauskite ir gerai pakratykite. Palikite šaldytuve apie 20 minučių. Per tą laiką įkaitinkite kepsninę ir pradėkite krevetes verti ant medinio iešmelio, įterpdami žaliosios citrinos griežinėlius. Iešmelius sudėkite ant kepimo grotelių ir kepkite kelias minutes iš abiejų pusių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE