Kas sukelia mėsos švytėjimą?

Kas sukelia mėsos švytėjimą?

Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjimas. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specfialistai informuoja, kad tokį mėsos švytėjimą gali sukelti švytinčios (liuminescuojančios) bakterijos Photobacterium phosphoreum, Vibrio phosphoreum. Šios bakterijos gali būti išskiriamos iš jūros vandens (1 ml gali būti iki 100 vnt.) arba jūrinių žuvų, jūrinių vėžiagyvių. Kai…

Keksiukų karai: kaip gimė 48 keksiukų istorijos?

Inga Lebrikaitė Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu bando neišsiduoti, arba tokią, kuria didžiuojasi. Kaunietės Eglės Petronienės silpnybė – įvairiausių skonių, įmantriai išpuošti ir netikėčiausiais įdarais stebinantys keksiukai. Jauna moteris spėjo sukurti ir pagaminti beveik pusšimtį skirtingų skonių keksiukų, kuriuos kas savaitę kepa ir jų atsiradimo istorijas…

10 mitų apie patalynę

10 mitų apie patalynę

1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos Norint patikrinti, ar patalynė kokybiška reikia ją išnešti į saulės atokaitą. Kokybiška patalynė, apšviesta saulės, beveik nepersišviečia, tuo tarpu mažiau kokybiška patalynė gali atrodyti šiek tiek „skylėta“. Toks audinys jau po kelių skalbimų praranda savo pirminę išvaizdą. Kokybę lemia patalynės gamyboje naudojamas pynimo būdas. Kuo labiau siūlas…

Kaip degustuojant atpažinti, iš kokio regiono kilusi kava

Kaip degustuojant atpažinti, iš kokio regiono kilusi kava

Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose? Kaip galima atpažinti Gvatemaloje užaugintą kavą ir kuo ji skiriasi nuo subrandintos Kenijoje? Nors universalaus taisyklių ar rekomendacijų rinkinio nėra, tačiau kiekvienoje šalyje ar regione subrandinta kava pasižymi subtiliais, išlavintam skoniui atpažįstamais skirtumais bei aromato ypatumais. Apie kilmės regiono nulemiamą kavos skonį ir aromatą pasakoja kava…

Plastikiniams maišeliams – atia!

Plastikiniams maišeliams – atia!

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o paskui išmetate? Kasmet šimtai tonų plastikinių maišelių patenka ne į perdirbimo gamyklas, o nukeliauja į gamtą. Ar žinote, kad vienam tokiam maišeliui suirti reikia nuo kelių dešimčių iki šimto metų? Viename iš paskutinių šios kadencijos posėdžių Europos Parlamentas tarė „gana“ beprasmiam plastikinių maišelių…