Vėriškiuose – išskirtinės labdaros vaišės
Aušra LAURINKIENĖ
Tikriausiai retas kuris negirdėjo apie labdaringų vaišių iniciatyvos idėją, kuri kilo žinomai kulinarei, TV laidų vedėjai ir knygų autorei Beatai Nicholson. Drauge su „Maisto banku“ rengiamas projektas „Kviečiu į svečius“, vykstantis nuo 2011 metų, vėl užsuko ir į Radviliškio rajoną – svečius išskirtinei vakarienei pakvietė Vėriškių bendruomenė.
Kepiniai vis dažniau tampa dovanomis
Kasmet geros valios žmonės raginami ruošti vakarėlius, piknikus, gaminti pusryčius ar pietus savo draugams, bendradarbiams ar kaimynams. Geradariai pagamina valgių, pasikviečia svečių, o šie pasivaišinę savo dėkingumą išreiškia pinigais, kurie paaukojami „Maisto bankui“.
Būtent tokia vakarienė surengta Vėriškiuose. Visos vaišės, kaip pasakoja stalą ruošusios šeimininkės, buvo paruoštos Vėriškių bendruomenės kepyklėlėje, kurioje kepami įvairiausių skonių keksiukai, pyragai, tortai, o jų gamybai prikeliami seni, laiko patikrinti receptai. Kepyklėlėje neatlygintinai pluša Birutė Mickaitienė ir Inga Juodienė. Moterys sako, kad gaunamos pajamos už kepinius naudojamos Vėriškių bendruomenės veiklai stiprinti: „Džiaugiamės, kad mūsų kepiniai vis dažniau tampa dovanomis bei krašto prezentacija. O ši vakarienė ir vėl pasiteisino – šįkart surinkome 305 eurus. Pagal projektą kiekvienas paaukotas euras „Maisto bankui“ leidžia nepasiturintiesiems patiekti 15 porcijų valgio, tad mūsų svečiai tokių porcijų padovanojo net 4575!“.
Prasmingas vakaras
Apie renginį palankiai atsiliepė visi vakarienės svečiai. Šeimos paramos ir labdaros fondo pirmininkė Skaidra Dišlė sako labainudžiugusi, kai sulaukė kvietimo: „Smagu, kai geri darbai vyksta ne tik prieš Kalėdas, kad tokios iniciatyvos suburia draugus, bendraminčius, kolegas ir kaimynus padėti tiems, kuriems trūksta maisto. Vėriškių bendruomenės moterys daugeliui gali būti pavyzdys! Rengdamos šį vakarą jos pasirinko ne patį lengviausią kelią. Stalai „nelūžo“ nuo perkrauto gausaus maisto. Vaišės – netradicinės, bet labai skanios. Viskas patiekta subtiliai ir estetiškai. Kadangi ir pati mėgstu gaminti, supratau, kad besiruošdamos moterys virtuvėje praleido ne vieną dieną. O jau saldžių kepinių įvairovė, grožis ir skonis! Džiaugiuosi, kad sutikau bendraminčių, pasidalijome geromis idėjomis, pasiguodėme bėdomis ir sutarėme, kad padėsime vienos kitoms. O vakaras praėjo puikiai ir prasmingai“.
Norite paragauti? Siūlome išbandyti receptus!
Nors šeimininkės I. Juodienė ir B. Mickaitienė savo kepinių receptus saugo po devyniais užraktais, gerumo vakarą jos sutiko pasidalinti keliais sėkmingiausiais receptais su „Radviliškio naujienų“ skaitytojais.
Keksiukai su šilauogėmis
Reikės:
3 kiaušinių,
160 ml aliejaus,
100 ml pieno,
100 g cukraus,
1 citrinos žievelės,
250 g miltų,
1 a. š. kepimo miltelių,
žiupsnelis druskos,
200 g šilauogių (galima ir daugiau).
Kaip gaminti:
Kiaušinius, cukrų, aliejų, pieną gerai išplakti, sudėti tarkuotą citrinos žievelę, viską gerai permaišyti. Į gautą masę dedame persijotus miltus, kepimo miltelius, druską ir šilauoges (galima keisti mėlynėmis). Kepame 170-180 laipsnių temperatūroje apie 25-30 min. Skanaus!
Bobelės
Reikės:
100 g sviesto,
100 g cukraus,
125 g miltų,
2 kiaušinių,
1 a. š. kepimo miltelių.
Kremui:
1 kiaušinio trynys,
100 g cukraus,
50 ml grietinėlės,
1 a. š. vanilės ekstrakto (natūralaus).
Kaip gaminti:
Pirmiausia reikia išsivirti kremą. Kiaušinio trynį gerai išmaišyti su cukrumi, supilti grietinėlę ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol kremas sutirštės, supilti vanilės ekstraktą.
Tada ruošiame tešlą. Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi, įmaišyti minkštą sviestą, sudėti persijotus miltus bei kepimo miltelius. Išeina tiršta masė. Į keksiukų formeles dėti po šaukštą tešlos, ant jos pilti paruošto kremo ir vėl tešlos. Kepame 170-180 laipsnių temperatūroje apie 20 min. Skanaus!