Šiaulėnuose – mokymai apie pieno kokybę

Šiandien pienas yra ženkliai pigesnis už vandenį. Tačiau kai kurie pieno gamintojai praranda dar nemažas pinigų sumas, kurias pieno supirkėjai nuskaito dėl piene atsirandančių inhibitorinių medžiagų, somatinių ląstelių ir bakteriologinio pieno užterštumo. Kaip to išvengti, Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo mokymus pieno ūkių savininkams, o kad būtų „tvirčiau“, į pagalbą pakviestas lektorius iš Lietuvos veterinarijos akademijos Josifo Taco melžimo centro doc. Saulius Tušas.

Būtina bendradarbiauti su veterinarijos specialistais

Seminarą–mokymus pradėjo Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas A. Trilikauskas. Jis be pieno kokybės bei melžimo problemų apžvelgė ir biologinio saugumo reikalavimus mažuose kiaulių laikymo ūkiuose.

Buvo akcentuojama dezinfekcinių kilimėlių, užpildytų specialiomis dezinfekcinėmis medžiagomis, teritorijos ir pačių kiaulių laikymo vietų aptvėrimo, pašarų terminio apdorojimo bei asmeninės higienos laikymosi svarba. Buvo pasakojama ir apie gyvūnų augintinių ženklinimo bei registravimo reikalavimus, tikslą ir atsakomybę.

Mokymuose dalyvavę Lietuvos metrologijos inspekcijos Šiaulių apskrities skyriaus darbuotojai V. Balčiūnienė ir E. Gudavičius papasakojo apie tai, kokie reikalavimai keliami pieno gamintojams vykdant teisinius metrologinio reglamentavimo reikalavimus, supažindino su inspekcijos atliekama metrologine priežiūra, kuri taikoma pieno ūkiuose.

Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja–inspektorė L.Savickienė pieno gamintojus supažindino su pieno supirkimo taisyklių pakeitimais. Išsamiai papasakojo apie inhibitorinių medžiagų atsiradimo piene priežastis, apie per patikrinimus ūkiuose nustatomus trūkumus bei pažeidimus, apie savalaikio karvių mastito nustatymo svarbą ir priežastį.

Buvo akcentuojama, kad pieno gamintojai, siekdami išlaikyti sveiką ir produktyvią bandą, turi glaudžiai bendradarbiauti su privačiais veterinarijos gydytojais ir veterinarijos laboratorija.

Neteisingai naudojami melžimo įrenginiai žaloja gyvulį

Pagrindinius akcentus mokymuose padėjo Lietuvos veterinarijos akademijos melžimo centro vadovas doc. Saulius Tušas. Jis išdėstė svarbiausius veiksnius, kurie įtakoja pieno kiekį ir kokybę. Pabrėžė, kad karvių melžimas yra labai svarbus ir atsakingas darbas pieno fermoje.

Sudėtinga šiuolaikinė melžimo technika ir pažangios technologijos reikalauja iš melžėjo gero teorinio ir praktinio pasiruošimo. Melžimo efektyvumas labai priklauso nuo melžėjo meistriškumo, karvių tinkamumo mechanizuotam melžimui, melžimo įrangos ir taikomos technologijos. Todėl geras melžėjas yra labai vertinamas, nes yra tarpininkas tarp melžimo įrangos ir karvės. Nuo to, kaip melžėjas sugeba tuos du dalykus suderinti, priklauso gyvulio sveikata, primilžis ir pieno kokybė.

Jei neteisingai naudojami melžimo įrenginiai, nesilaikoma melžimo technologijos ir higienos reikalavimų, melžimo įrangos neigiamas poveikis kaupiasi ir stiprėja. Taip pažeidžiama spenio oda, spenyje sutrinka kraujo apytaka, išvirsta ir suskirsta spenio kanalai, spenių viduje pažeidžiama gleivinė. Karvės melžimo metu pradeda jausti skausmą ir blogai atleidžia pieną, būna neramios. Nepilnai išmelžtas tešmuo ir spenių pažeidimai sudaro palankias sąlygas mastitui atsirasti.

Pagrindinė priežastis, sukelianti tešmens uždegimą, – netinkamas ar nepastovus vakuumas, netvarkinga melžimo įranga, blogai organizuojamas melžimo procesas bei ne laiku nuimami melžikliai nuo tešmens ar nuo atskirų tešmens ketvirčių. Melžimo metu karvė jaučia vakuumo pakitimus, o tai labai neigiamai veikia tešmens sveikatingumą.

Ypatingai svarbią reikšmę kovoje su mastitu turi taisyklingas melžimas ir melžimo higiena. Tik sumažinus mastitų skaičių, mažėtų pieno gamybos išlaidos ir perdirbimui būtų tiekiamas geresnės kokybės pienas, minimaliai užterštas bakterijomis bei su nedideliu somatinių ląstelių skaičiumi piene.

Todėl svarbiausia profilaktinė priemonė kovoje su mastitu – tai tinkamos gyvulių laikymo sąlygos, karvių atranka pagal tinkamumą mechanizuotam melžimui, gera melžimo įrangos priežiūra ir taisyklingas melžimas, laikantis higienos ir sanitarijos reikalavimų.

Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE