„Kretingos maistas“ – 5000 skirtingų receptų vaikams
Darželinukams ir moksleiviams maistą gaminanti bendrovė „Kretingos maistas“ galėtų išleisti ne tik storą receptų knygą vaikams, bet ir Lietuvos moksleivių mitybos istoriją. Įmonės vadovė Alisa Norkuvienė pasakoja, kad per bene penkiolika veiklos metų patiekalai šalies ugdymo įstaigose pasikeitė neatpažįstamai.
„Vertinant reikalavimus vaikų maitinimui, galime sakyti, kad prieš gerą dešimtmetį vaikai valgydavo tai, kas jiems skanu. Šiandien valgo ne tik skaniai, bet ir sveikai“, – sako A. Norkuvienė.
Dabar ir prieš 10 metų
Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ vadovės, anksčiau vaikų racionui nebuvo skiriama tiek dėmesio kaip dabar. Virėjos turėjo laisvę pačios nuspręsti, ką gamins ir kaip atrodys valgiaraštis. Pagrindinis kriterijus – vaikų pamėgti patiekalai.
„Patiekalai buvo gaminami gan laisvai, nes nebuvo didesnių apribojimų. Mokyklų valgyklose vaikai valgė čeburekus, beliašus, skrudintas bulvytes ir daugelį kitų vaikų sveikatai mažai vertingų maisto produktų užsigerdami saldžiu gazuotu limonadu ar kava, o desertui sukrimsdami šokoladinę bandelę“, – prisimena vaikų mitybos žinovė.
Pašnekovės teigimu, vaikai šiuos patiekalus mielai valgo ir šiandien, tik juos įsigyja ne mokykloje, o šalia jų įsikūrusiuose kioskeliuose ir prekybos centruose. Mokyklų valgyklose – tik sveikas ir augančiam organizmui naudingas bei vertingas maistas.
„Per tuos metus išties daug kas pasikeitė. Pradžioje atsirado reikalavimai mokyklų valgyklose skaičiuoti maistinę energetinę patiekalų vertę, kad kiekvienas vaikas pagal savo amžių gautų reikiamą kiekį maistinių medžiagų. Kiek vėliau pradėtos nemokamos pieno ir vaisių bei daržovių programos, skatinama sveika mityba, tausojantis maitinimas, ekologiški produktai, mažinamas cukraus ir druskos kiekis patiekaluose, o daugelio, mažaverčių, ir visai atsisakoma“, – pasakoja A. Norkuvienė.
Meniu keičiasi greičiau nei mitybos įpročiai
Šiandien Lietuvos ugdymo įstaigose net su žiburiu nerasi patiekalų su maisto priedais ar pagamintų iš genetiškai modifikuotų organizmų, bulvių ar kukurūzų traškučių, riebaluose virtų gaminių, šokolado ar jo gaminių, gazuotų ir energinių gėrimų, kisielių, sultinių koncentratų ar rūkytos, konservuotos žuvies ir mėsos, subproduktų bei daugelio kitų maisto produktų, kurie atrodo įprasti mūsų namuose.
„Todėl neretai iš vaikų išgirsite, kad maistas mokykloje neskanus. Dažniausiai tai rodo, jog trūksta sveikos mitybos ugdymo šeimose. Aišku, po truputį atsiranda vis daugiau tėvų, kurie aktyviai domisi vaikų mityba ir sveika gyvensena – vaikai iš tokių šeimų nesibodi daržovių, garuose virtos žuvies ar sriubos su gerokai mažesniu druskos kiekiu nei įprasta, mėgsta įvairesnį maistą ir dažniau valgo mūsų pagamintą maistą“, – pasakoja A. Norkuvienė.
Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ vadovės, kuriant receptus ir sudarant valgiaraščius, ne tik laikomasi griežtų sveikos mitybos reikalavimų, kurie reglamentuoti įstatymais. Didelis vaidmuo tenka ir mokyklų bendruomenėms.
„Vidutiniškai vienoje mokykloje naudojame 50 skirtingų patiekalų receptų, o vienoje ugdymo įstaigoje patiekiama iki 100 skirtingų patiekalų per metus. Kuriuos patiekalus iš didžiulio mūsų sukurtų receptų sąrašo valgys – visų pirma sprendžia patys moksleiviai, jų tėvai ir mokyklos administracija. Su jais derinami valgiaraščiai ir visada įtraukiami norimi patiekalai, jeigu jie neprieštarauja įstatymams ir jų neišbraukia valgiaraštį tvirtinančios valstybinės institucijos “, – sakė A. Norkuvienė.
Šiems metams – naujas meniu
VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė paskaičiavo, kad per visą veiklos laikotarpį įmonė jau sukaupė apie 5000 įvairiausių receptų, skirtų vaikams. Šią vasarą jie taip pat bus peržiūrėti ir gal šiek tiek atnaujinti, nes Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pristatė naujus reikalavimus valgiaraščiams.
„Rekomenduojama rinktis natūralią mėsą ir iš jos pagamintus patiekalus, žymiai sumažintas leistinas mėsos maltinių kiekis. Vaikams siūloma patiekti pilno grūdo arba su grūdais duoną. Taip pat pietums neturi būti tiekiami konditerijos gaminiai ir medus, o vietoj saldintų gėrimų rekomenduojamas geriamasis vanduo“, – vardija A. Norkuvienė.
Jeigu iki šiol ir vaisiai, ir daržovės buvo privaloma kasdien, nepriklausomai, koks patiekalas, tai dabar bus galima rinktis arba vaisius, arba daržoves. Pietų davinyje, kaip ir anksčiau, siūlomi du variantai, iš kurių vienas su sriuba.
„Jau šiandien esame sukūrę apie penkiasdešimt naujų patiekalų, remiantis naujomis rekomendacijomis. Iki naujų mokslo metų dar yra laiko, tad kviečiu mokyklų bendruomenes aktyviai siūlyti savo patiekalus, kad mūsų vaikai valgytų ne tik skaniai, bet ir sveikai“, – ragina VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė A. Norkuvienė.
Pasiūlymų ir rekomendacijų dėl Jūsų vaikų maitinimo ateinančiais mokslo metais VšĮ „Kretingos maistas“ laukia nemokamu telefonu (8 800 51 010) arba el. p. mityba@kretingosmaistas.eu.