NULL

Įdomios dienos stovykloje „Pažinimo vasara“

Radviliškio viešojoje bibliotekoje šurmuliavo vaikų vasaros stovykla „Pažinimo vasara“, kurioje nemokamai poilsiavo 17 vaikų. Stovyklos programą finansavo Radviliškio rajono savivaldybė. Stovyklos dalyviai – 7–16 metų bibliotekos skaitytojai. Tarp jų – Žaislotekos savanorė Anastasija Terskich. Stovyklos programa buvo orientuota į Šeimos, Teatro, Vaikų sveikatos metus.

Susitiko su dailininku Andriumi Seselsku

Stovyklautojai susitiko su dailininku Andriumi Seselsku, kurio iliustruota knyga „Vilniaus padavimai“ pernai pripažinta stilingiausiai iliustruota metų knyga paaugliams (leidykla „Nieko rimto“). Dailininkas pasakojo apie kūrybos procesą, atsivežtus paveikslus grafitinio pieštuko technika. Parodė, kaip gimsta eskizai, atsakė į vaikų klausimus, palinkėjo visiems turėti svajonę ir jos nuosekliai siekti. Po susitikimo dailininkas padovanojo stovyklautojams savo sukurtų kalendorių.

Stalo žaidimas „Sveikas maistas“ buvo žaidžiamas komandomis. Vaikai žaidimo metu diskutavo, kuris maistas kenkia sveikatai, o kuris tinka.

Stovyklautojai tapo poetais-prozininkais

Ruošdamiesi susitikimui su rašytoja Ona Jautake, stovyklos dalyviai patys ieškojo knygų lentynose jos knygų, paruošė parodą. Vyko garsiniai šios autorės kūrinių ištraukų skaitymai bei aptarimai. Susitikime su Ona Jautake stovyklautojai tapo poetais-prozininkais. Jie kartu kūrė eilėraštį apie kiškį Antaną – futbolo faną, klausėsi rašytojos pasakojimo, kaip gimsta mintis sukurti knygą, pavadinti knygos herojų.

Apsilankėme bibliotekoje įsikūrusiame Turizmo ir informacijos centre, kuriame vaikai gavo naudingos informacijos apie mūsų rajoną. Kraštotyros-informacijos skyriuje susipažinome su kaupiama medžiaga apie įžymius rajono ir miesto žmones, su rašytojo Jono Marcinkevičiaus kūryba. Apžiūrėjome tuo metu ten veikiančias parodas. Buvome ir Senų knygų muziejuje. Mokėmės naudotis LIBIS duomenų paieškų sistema.

Įsimintina kelionė į Gruzdžius

Kelionę į Gruzdžius (Šiaulių r.) pasirinkome neatsitiktinai. Tenykštėje Augustino Griciaus bibliotekoje jau daugelį metų veikia du lėlių teatrai – „Stebuklingas lagaminas“ ir šeimos teatras „Abra Kadabra“. Pastarasis radviliškiečiams pristatė teatralizuotą Kristijono Donelaičio pasakėčią „Rudikis Jomarkininkas“.

Bibliotekininkė Jurgita Jasiškytė parodė savo pačios sukurtų lėlių, pasiūtų iš įvairiausių medžiagų, net iš plastikinių bidonėlių, šiukšlių maišų, pagalvių, antklodžių, šveistukų, kempinėlių, šaukštų. Apsilankėme bibliotekoje veikiančiame „Neįprastų knygų“ muziejuje.

Įsimintinas vaikams buvo susitikimas su Gruzdžių juodosios keramikos dirbtuvių savininkais Regina ir Vytautu Mataičiais. Stebėta, kaip žiedžiamas varpelis, puodynė. Paskui stovyklos dalyviai patys darė suvenyrus savo namiškiams.

Naisių kaime žiūrėjo muzikinį spektaklį

Naisių kaimo bendruomenės kultūros namuose žiūrėjome muzikinį spektaklį „Beprotiškai fantastiškos Maestro Vytauto Kernagio dainos“, kurį atliko Naisių vasaros teatro aktoriai. Aplankėme vienintelį Lietuvoje Baltų dievų muziejų, Inkilų muziejų po atviru dangumi.

Paskutinę stovyklos dieną Radviliškio viešosios bibliotekos lėlių teatras „Boružėlė“ stovyklautojams parodė teatralizuotą Genovaitės Lukšaitės sukurtą miniatiūrą „Žvėreliai apie skaitymo naudą“. Vaikai sulaukė režisierės Rasos Atkočiūnienės. Ji supažindino su teatro abėcėle, mokė įvairių judesių, atsipalaidavimo, mimikos, pantomimos pratimų.

Vaikai stovykloje mokėsi būti komandos nariais, kūrėjais, dalijosi vaidmenimis, susitiko su įdomiais kultūros žmonėmis, įgijo naujų žinių apie įžymius kraštiečius, atskleidė savo turimus meninius gabumus.

Radviliškio viešosios bibliotekos informacija

Naisiuose Baltų dievų muziejuje.

Po susitikimo su rašytoja Ona Jautake.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE