NULL

Gydytojai į rajoną viliojami pinigais

Agnė DAPKUTĖ

Ne paslaptis, kad dauguma jaunų gydytojų, baigę studijas, darbo ieškosi didžiuosiuose Lietuvos miestuose ar užsienyje. Į mažus miestelius ar kaimo ambulatorijas jauni medikai vyksta dirbti nenoriai. Todėl praėjusiais metais rajono valdžia nusprendė gydytojus į Radviliškio rajoną vilioti pinigais – į rajono miestelius ir kaimus atvyksiantys dirbti medikai gaus 50 tūkstančių litų kompensacijas.

Apie medicinos personalo trūkumą ir kaip sekasi privilioti jaunus medikus „Radviliškio naujienos“ kalbėjosi su Radviliškio rajono savivaldybės vyriausiąja gydytoja Vitalija Kungiene.

Didžiausias skaudulys – kaimo ambulatorijos

Pasak V. Kungienės, nemaža problema – surasti gydytoją, kuris pilnu etatu sutiktų dirbti kaimo ambulatorijoje. Nuolat dirbančių gydytojų trūksta Alksniupiuose, Šiaulėnuose, Šaukote. Šiose gyvenvietėse seniau nuolat dirbo gydytojai, tačiau kai kurie išėjo Anapilin ar susirgo. Tad rajone dar yra vietovių, kurių ambulatorijose dirba atvykstantys gydytojai ir dirba tik kelias dienas per savaitę. Tai nėra saugu – o jeigu žmogui medikų pagalbos prireikia labai staigiai?
Savivaldybės gydytoja pasidžiaugė, kad Baisogalos miestelyje jau atsirado nuolat dirbantis gydytojas ir čia dar yra išlikęs stomatologijos kabinetas – turbūt vienintelis Lietuvoje, esantis ne rajono centre.

Savivaldybės vyriausioji gydytoja sakė, kad kaimo vietovėje gydytojui dirbti daug sunkiau nei rajono centre. Pavyzdžiui, rajono centre gydytojas ligoniui gali suteikti daugiau paslaugų, o kaimo gydytojui rūpi, kaip ligonį kuo geriau ištirti, kur nukreipti rimtesniam gydymui.  

Kaip prisivilioti gydytoją?

Kadangi rajone trūksta gydytojų, dirbančių kaimiškose vietovėse, Radviliškio rajono valdžia ieškojo būdų, kaip privilioti jaunus medikus į kaimo vietoves.

Praėjusiais metais savivaldybės Taryba nutarė skirti 50 tūkstančių litų kompensaciją kiekvienam naujai atvykusias šeimos gydytojui, kuris įdarbinamas kaimo vietovėje (kaime, miestelyje ar viensėdyje) ir mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 4 tūkstančiai gyventojų.

Nustatyta, kad į kompensaciją gali pretenduoti tik tas gydytojas, kuris įsidarbina viešojoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ir dirba ne mažiau kaip 40 valandų per savaitę. Gydytojas numatytoje įstaigoje įsipareigoja dirbti ne mažiau kaip penkerius metus. Priėmus šią naują tvarką, Radviliškio rajone jau panoro dirbti viena gydytoja – ji dirba Šeduvoje.

Pasak V. Kungienės, tokia materialinė paskata galbūt atvilios dirbti bei gyventi į Radviliškio rajoną ir daugiau jaunų specialistų: mokydamiesi šeštame-septintame kurse jie sužinos, kad yra laukiami mūsų rajone ir galbūt susidomės galimybe čia įsikurti.

Gyventojų mažėja – ligonių daugėja

Pasak V. Kungienės, mūsų rajonas sensta, čia gyvena nemažai senų, ligotų žmonių, tad jiems tikrai labai reikia nuolatinės medicininės pagalbos. Nors Radviliškio rajone gyventojų mažėja, tačiau gydytojų iškvietimų vis daugėja: štai 2013 metais rajone gyveno 41 tūkstantis gyventojų, tačiau greitoji pagalba per 8 mėnesius buvo iškviesta net 7 tūkstančius 708 kartus, 2012 metais greitąją pagalbą mūsų rajono gyventojai kvietė 10 tūkstančių kartų per metus, bet ir gyventojų buvo šešiais tūkstančiais daugiau.

Tad akivaizdu, kad atsiranda vis daugiau ligotų pagyvenusių žmonių, kuriems ir gydytojų reikės daugiau. Jeigu Radviliškio miesto gyventojai bet kada gali pasiekti gydytoją, kaimo gyventojai rimčiau sunegalavę priversti kviestis greitąją pagalbą. Pasak V. Kungienės, pastaruoju metu greitosios pagalbos iškvietimų į kaimus padaugėjo ir šių iškvietimų priežastys tikrai rimtos – didesnė dalis ligonių vežami į gydymo įstaigą, nes nemažai pagyvenusių žmonių serga įvairiomis lėtinėmis ligomis. Tad gydytojai kaimuose tikrai labai laukiami – tada ir greitajai pagalbai tektų nuvažiuoti žymiai mažiau kilometrų.

Medikų džiaugsmai ir rūpesčiai                    

Pasak Savivaldybės vyriausiosios gydytojos, šiuo metu mūsų rajonui reikėtų daugiau terapeutų, žmonės ilgai laukia priėmimo pas endokrinologą. Didesniu krūviu galėtų dirbti kardiologas, tačiau gali kilti problemų dėl finansavimo. Yra problemų ir dėl reabilitologų.

Tačiau rūpesčius praskaidrina ir džiaugsmai: remontuojami medicinos punktai kaimuose, modernizuota telemedija: sudarius sutartį su Kauno ligonine, ten siunčiamos rentgeno nuotraukos ir gaunami labai informatyvūs jų aprašymai – taip gydytojas gauna daugiau informacijos.

 J. Margaitienė: „Taupyti žmonių sveikatos sąskaita negalima“

 

 

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė:

– Džiugu, kad naujoji jaunų gydytojų, atvykstančių dirbti į kaimo vietoves, skatinimo tvarka jau duoda pirmuosius rezultatus.

Kai savivaldybėje buvo svarstoma, ar ne per brangiai kainuos kompensacijos atvykstantiems gydytojams, sakiau, kad sveikata yra brangiausias žmonių turtas ir taupyti žmonių sveikatos sąskaita negalima. Žinoma, buvo tokių, kurie sakė, kad nieko iš to nebus ir gydytojai į rajoną nevažiuos, tačiau dabar jau galime pasidžiaugti pirmaisiais šio sprendimo vaisiais.

Juk net vienas naujas gydytojas gali laiku suteikti pagalbą keliems šimtams žmonių, todėl ir tai jau galime laikyti nedideliu pasiekimu, kurio naudą pajus didelis būrys žmonių.

Nenuleisime rankų ir toliau mėginsime privilioti gydytojus ir į kitas kaimo gydymo įstaigas, kuriose specialistų vis dar trūksta. Dėsiu visas pastangas, kad ligos užklupti kaimo gyventojai turėtų į ką laiku kreiptis medicininės pagalbos.           

 

Radviliškio rajono savivaldybės vyriausioji gydytoja Vitalija Kungienė: „Rajone daugėja ligonių, tad reikės daugiau ir gydytojų“.

Autorės nuotr.

Verslininkams gali būti aktualus faktoringas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE