PH vaidmuo prausikliuose: kodėl subalansuoti pH prausikliai yra svarbūs norint išlaikyti sveiką odą?

Odos priežiūros sritis nuolat tobulėja – kiekvienais metais atsiranda naujovės, formuojančios mūsų odos priežiūros rutiną ir produktus, kuriuos renkamės. Tarp daugelio veiksmingos odos priežiūros aspektų, viena koncepcija išlieki svarbi ir veiksminga iki šių dienų: mūsų odos pH balansas. Suprasdami, kaip svarbu išlaikyti subalansuotą odos pH, galite pajusti daugybę privalumų, įskaitant geresnį drėkinimą, sustiprintą barjerinę funkciją ir sumažintą odos problemų riziką. Panagrinėkime plačiau, kas įeina į odos pH balanso reikšmę ir išsiaiškinkime, kaip tai veikia mūsų odos sveikatą ir išvaizdą.

Kas yra pH?

PH reiškia „vandenilio potencialą“ ir nurodo medžiagos rūgštingumo arba šarmingumo matavimą. Žymėjime raidė p kilusi iš vokiško žodžio Potenz, reiškiančio koncentracijos dydį, o raidė H reiškia vandenilio jonus. PH skalė svyruoja nuo 0 iki 14. Skalėje skaičius 7 žymi neutralią padėtį, todėl visi matai, žemesni nei 7 yra laikomi rūgštiniu, o didesni nei 7 – šarminiu. Pavyzdžiui, citrinų sulčių pH yra 2, todėl jos yra labai rūgštinės, o kepimo sodos pH yra 9, todėl ji yra šarminis.

Odos pH balansas priklauso nuo jos rūgštingumo arba šarmingumo lygio, kuris turi įtakos bendrai jos savijautai ir funkcijai. Kiekvieno iš mūsų oda turi taip vadinamą rūgšties mantiją – ploną apsauginį sluoksnį, sudarytą iš riebalų, prakaito ir negyvų odos ląstelių. 

Ši apsaugos mantija atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį apsaugant odą nuo kenksmingų bakterijų, virusų ir kitų galimų grėsmių. Rūgštinės mantijos pH yra nuo 4,5 iki 5,5, todėl jis yra šiek tiek rūgštus. Ši rūgštinė prigimtis padeda neutralizuoti bet kokius šarminius pavojus, kurie gali sutrikdyti natūralią odos pusiausvyrą.

Kaip pH lygiai veikia odos sveikatą?

Įvairios odos problemos atsiranda tada, kai pH lygis per daug pasislenka bet kuria skalės krytimi – tampa per rūgštus arba per šarminis. Pernelyg rūgščioje odoje gali kilti įvairūs uždegimai, išsivystantys į tokias odos ligas kaip rožinė ar pūlingi spuogai. Kita vertus, per daug šarminga oda būna sausa ir jautri, o tai lemia priešlaikinį senėjimą ir raukšlių atsiradimą. Optimalaus pH lygio palaikymas užtikrina, kad oda išlieka sveika, elastinga ir gyvybinga.

PH subalansuoti valymo būdai sveikai odai

Norint išlaikyti sveiką odą, labai svarbu atrasti tinkamą prausiklį. Tačiau kai pasirinkimas toks didelis, labai lengva pasimesti. Svarbiausias aspektas, kurio nevertėtų praleisti pro akis – prausiklio pH balansas. Norint pasiekti geriausių rezultatų savo odos priežiūros rutinoje, svarbu suprasti, koks prausiklio pH yra tinkamiausias jūsų odai. 

Valydami odą svarbu atsiminti, kad turėtume stengtis švelniai pašalinti nešvarumus ir riebalų perteklių, nepažeidžiant pH balanso. Renkantis tinkamą prausiklį turėtume žinoti ir tai, kad mūsų tikslas nėra pašalinti natūralius aliejus, o tik perteklinius. Būtent todėl, specialūs pH lygį balansuojantys prausikliai leis pasiekti norimą tikslą. 

Prausikliai sausai ir jautriai odai

Jeigu jūsų oda sausa ir šerpetoja, ieškokite kuo švelnesnio, drėkinančio prausiklio su žemu pH. Taip išvengsite tolimesnio odos sausėjimo, nes nenuplausite visų svarbių natūralių odos aliejų. Turintiems itin jautrią odą reikėtų ieškoti hipoalerginio prausiklio be kvapniųjų medžiagų. 

Prausikliai riebiai ir į spuogus linkusiai odai 

Jeigu jūsų oda riebi ar linkusi greitai susiriebaluoti, putojantys prausikliai bus geriausias jūsų draugas. Šių prausiklių pH šiek tiek aukštesnis – artimesnis natūraliam odos lygiui, o tai leis kontroliuoti riebalų gamybą nepažeidžiant odos barjero. Atitinkamai, jeigu oda yra ne tik riebi, bet ir linkusi į spuogus, geriausias sprendimas būtų išbandyti prausiklius turinčius žemą pH ir prisotintus šveičiamųjų ingredientų. Ieškokite valiklių, kurių sudėtyje yra tokių ingredientų kaip salicilo rūgštis arba arbatmedžio aliejus, kurie yra ypač naudingi kovoje su spuogais.

Prausikliai normaliai ir mišriai odai 

Subalansuotas valiklis, kurio pH yra šiek tiek rūgštus – šiek tiek aukštesnis nei 7, puikiai padės palaikyti natūralią odos pusiausvyrą, nepažeidžiant sveiko odos lipidinio barjero. 

Ph suderinamumas svarbus renkantis ne tik prausiklį, bet ir kitus odos priežiūros produktus, kaip veido kremas ar tonikas, kremas nuo saulės ar net dekoratyvinė kosmetika. Naudodami produktus, kurie atitinka ar atstato natūralų odos pH, galime padidinti drėgmės lygį, palaikyti apsauginį odos barjerą ir sumažinti sudirginimo ar disbalanso riziką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE