Alyvuogių aliejus: kas tai yra ir kodėl jis yra geros sveikatos šaltinis?
Jį žinojo ir vertino senoliai, o šiandien jis karaliauja tarp sąmoningos mitybos mėgėjų. Žinoma, aš kalbu apie alyvuogių aliejų! Dėl šių sveikųjų riebalų savybių jie yra vienas vertingiausių produktų virtuvėje ir kosmetikoje. Dėl didelio omega-6 rūgščių kiekio jis ypač rekomenduojamas, be kita ko: aterosklerozės ir širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Kodėl alyvuogių aliejų verta įtraukti į savo kasdienį racioną?
Visuotinai žinoma, kad aliejai, gauti naudojant šaltą metodą, laikomi sveikiausiais. Taip yra daugiausia dėl to, kad žema temperatūra ir mechaninis apdorojimas leidžia išsaugoti daug sveikų ingredientų, įskaitant: polifenoliniai junginiai. Savo ruožtu rafinavimo, t. y. gryninimo, metu, ypač kaitinant, nauda sveikatai sumažėja.
Vertingiausia alyvuogių aliejaus rūšis yra šalto spaudimo aliejus. Jame yra daug omega riebalų ir jis pasižymi mažu rūgštingumu. Kad produktas būtų ženklinamas ypač grynu, jis turi atitikti ne tik sudėties sąlygas – svarbu ir vaisių kokybė bei derliaus nuėmimo laikas.
Alyvuogių aliejus: sudėtis ir maistinės vertės
Kodėl alyvuogių aliejus yra toks geidžiamas sveikos mitybos ingredientas? Norėdami atsakyti į šį klausimą, turime atidžiau pažvelgti į jo cheminę sudėtį. Daugiau nei 90% šio produkto tūrio sudaro riebalų rūgštys, iš kurių svarbiausios yra omega-6 ir omega-9. Be to, rasite linolo, palmitino ir stearino rūgščių. Kaip ir dauguma augalinių aliejų, čia svarbų vaidmenį atlieka fitochemikalai, t.y. augalų gaminamos cheminės medžiagos.
Naudodami alyvuogių aliejų savo virtuvėje ne tik pamaloninate gomurį, bet ir saugote savo sveikatą. Dėl didelio nesočiųjų riebalų rūgščių kiekio jis padeda išvengti daugelio širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip širdies ligos ir hipertenzija. Be to, šis sveikas aliejus turi priešuždegiminių savybių, palaiko organizmo funkcionavimą sergant medžiagų apykaitos ligomis ir mažina ligų riziką.
Taip pat pastebėtas įdomus ryšys tarp alyvuogių produktų vartojimo ir kraujo krešėjimo. Kaip paaiškėjo, alyvuogių aliejus padeda pagerinti kraujotaką, netiesiogiai užkertant kelią insultui. Kalbant apie šį svarbų organą, neseniai atliktas eksperimentas parodė, kad riebalų rūgštys turi apsauginį poveikį smegenų ląstelėms, užkertant kelią senatvės ligoms, pvz., Alzheimerio ligai.
Gali atrodyti, kad alyvuogių aliejus yra kaloringas mitybos komponentas, kurio reikėtų atsisakyti, jei norite numesti perteklinį svorį. Tačiau, alyvuogių aliejus ne tik neleidžia priaugti svorio, bet ir padeda pagerinti medžiagų apykaitą. Be to, mokslininkai pastebėjo, kad reguliarus šio produkto vartojimas turi įtakos cukraus kiekio reguliavimui ir taip užkerta kelią 2 tipo diabetui.
Tai taip pat antioksidantas, neutralizuojantis laisvuosius radikalus, todėl alyvuogių aliejus atlieka svarbų vaidmenį senatvės ligų profilaktikoje.