„Esu paprastas žmogus

Konservatoriai pyškina „tuščiais“ skundais

Panašu, kad pavasarį vykusius savivaldos rinkimus pralaimėję konservatoriai ir jų kandidatė į merus Jolanta Margaitienė vis dar negali susitaikyti su nesėkme, todėl užuot teikę konstruktyvius pasiūlymus, kaip pagerinti paprastų žmonių gyvenimą, jie paleido skundų seriją.

Radviliškio rajono savivaldybės tarybos etikos komisijai net keli konservatorių partijos atstovai apskundė socialdemokratą, rajono Tarybos Biudžeto, ekonomikos ir ūkio reikalų komiteto pirmininką Saulių Luščiką. Komiteto pirmininkas apkaltintas tuo, jog posėdį vedė per greitai, o jame sėdėję konservatoriai vieną akimirką pasijuto „lyg nusikaltę vaikai“, o kitą – „kaip robotai“.   

Suraitė skundą Etikos komisijai

Rugpjūčio 23 dieną posėdžiavusiai Radviliškio rajono savivaldybės tarybos etikos komisijai teko nelengva užduotis – reikėjo nuspręsti, ar dėl to, kad keli posėdžio dalyviai pasijuto „robotais“, kaltas posėdžiui pirmininkavęs socialdemokratas S. Luščikas, ar pernelyg išjautrėjusi politikų fantazija.

Į Etikos prievaizdus pirmoji birželio 26 dieną kreipėsi buvusi Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė, o po rinkimų likusi eiline rajono Tarybos nare, konservatorė J. Margaitienė. Moters Saulės titulą kažkada pelniusiai politikei neįtiko tai, kaip Tarybos Biudžeto, ekonomikos ir ūkio reikalų komitetą vedė jo pirmininkas S. Luščikas.

Užuot draugiškai išsiaiškinusi santykius tarpusavyje, J. Margaitienė suraitė skundą Etikos komisijai ir paprašė jos įvertinti, ar S. Luščikas nepažeidė politikų elgesio kodekso normų ir ar gali toliau eiti Biudžeto, ekonomikos ir ūkio reikalų komiteto pirmininko pareigas.

Posėdį vedė per sparčiu tempu

Įdomu, ką tokio baisaus per posėdį padarė S. Luščikas, kad politikė taip įsižeidė? Paaiškėjo, kad konservatorę supykdė tai, jog posėdis vyko „tik“ pusantros valandos. „Tai itin trumpas laikas pilnai įsigilinti į pristatomus klausimus, užduoti papildomus klausimus, nes Saulius Luščikas ribodamas laiką sparčiu tempu vedė posėdį“, – savo skunde dėstė viena iš konservatorių lyderių.

Negana to, politikė komiteto pirmininkui savo skunde žėrė priekaištus ir dėl to, kad posėdyje vienu metu ji pasijuto lyg nusikaltęs vaikas, kitą akimirką – tarsi robotas, ir įsižeidė, kai pati buvo  pavadinta nemandagia.

Praėjus vos kelioms dienoms įkandin J. Margaitienės Etikos komisijai skundą parašė ir kitas konservatorių atstovas rajono Taryboje – Darius Jurėnas. Skaitant politiko parašytą skundą kilo abejonių, ar tik šis rimtas vyras tarsi koks „perestukinas“ nebus kai kurių skundo gabalų nusiplagijavęs nuo savo kolegės J. Margaitienės, nes kai kurios skundo pastraipos beveik žodis žodin sutampa su keliomis dienomis anksčiau pateiktu jo bendrapartietės „kūriniu“.

Konservatoriai liko it musę kandę

Radviliškio rajono savivaldybės tarybos etikos komisijos nariams, tarp kurių – žinomi politikai, verslininkai, gerbiami visuomenės atstovai, teko mesti savo darbus ir imtis nagrinėti konservatorių skundus, ar jie „robotais“ pasijuto dėl komiteto pirmininko kaltės.

Rugpjūčio 23 dieną Etikos komisija nusprendė, kad S. Luščikas valstybės politikų elgesio kodekso normų nepažeidė, tad jis ir toliau liko eiti Tarybos Biudžeto, ekonomikos ir ūkio reikalų komiteto pirmininko pareigas, o skundų salvę paleidę konservatoriai liko ir musę kandę.

Pasiūlė užsiimti visuomenei naudinga veikla

„Radviliškio naujienos“ po Etikos komisijos posėdžio trumpai pakalbino skundikų taikiniu tapusį S. Luščiką. Kaip jis vertina nepagrįstų skundų seriją?

„Esu paprastas žmogus, todėl jeigu kažkam kas nors nepatinka, tai galime susėsti ir pasikalbėti, o ne taškytis į visas puses nepagrįstais skundais ir veltui gaišinti daugybės užimtų žmonių laiką. Jeigu norisi padaryti kažką gero rajono žmonėms, tai užuot pilstę pamazgas skundų rašinėtojai verčiau surengtų talką nenušienautame savo lyderio sklype: ir vaizdas Radviliškyje pagražėtų, ir erkėms viena veisykla būtų mažiau, ir tikrai geras darbas būtų padarytas. O dabar taip išeina, kad kito žmogaus akyje jie mato ir krislą, o nepastebi rąsto savojoje“, – stebisi S. Luščikas.

Paklaustas, ar labai supyko dėl to, jog tapo nepagrįstų skundų taikiniu, S. Luščikas tik nusišypsojo. „O ko čia pykti? Tiesiog nesuprantu tokio žmonių elgesio, juk esam pažįstami ne vienerius metus. Man atrodo, kad patiems skundų rašinėtojams turėtų būti gėda dėl savo elgesio, o aš nieko blogo nepadariau ir niekam nenusikaltau“, – sako socialdemokratas.      

Pradėtas tyrimas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius

Beje, praėjus vos kelioms savaitėms po skundo parašymo J. Margaitienė pati tapo didžiulio skandalo, nuvilnijusio per visą Lietuvą, pagrindine veikėja.

„Radviliškio naujienose“ jau rašėme, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnus sudomino tuometinei Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorei J. Margaitienei priskirtų tarnybinių telefonų „iPhone 13 Pro“ ir „iPhone 12 Promax“ bei nešiojamojo kompiuterio „Dell“ ir planšetės „Apple iPad“ nurašymo bei sunaikinimo aplinkybės.

Nors remiantis Savivaldybės dokumentais, minėti daiktai buvo nepataisomai sudaužyti, sulaužyti ir skandinti, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai savo turimomis specialiomis priemonėmis netrukus išsiaiškino, kad kai kurie nurašyti ir „nepataisomai sulaužyti“ prietaisai po tariamo „sunaikinimo“ galimai ir toliau veikė.

Ieškodami šių „sunaikintų“ daiktų STT pareigūnai liepos viduryje padarė kratą vidaus reikalų ministrės patarėja tuo metu dirbusios J. Margaitienės darbo kabinete ministerijoje ir bute Vilniuje. „Radviliškio naujienų“ šaltinių teigimu, kai kurie iš tariamai neveikiančių ir „sunaikintų“ daiktų esą buvo rasti ir paimti.

Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo ir turto pasisavinimo. Už dokumentų klastojimą ir turto pasisavinimą gresia laisvės atėmimas iki 3-ejų metų, o didžiausia galima bausmė už piktnaudžiavimą – laisvės atėmimas iki 7-erių metų.

Pati politikė, netrukus po kratos padarymo palikusi darbą Vidaus reikalų ministerijoje, STT pradėtą tyrimą pavadino politinių oponentų susidorojimu.

Zigmas JANAVIČIUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE