NULL

Naudingi patarimai, padėsiantys daržoves, vaisius ir mėsą išlaikyti šviežius kuo ilgiau

Per karantiną daugelis atidžiau planuojame savo pirkinių sąrašą, į parduotuvę einame kartą per savaitę ar rečiau ir vienu ypu stengiamės apsipirkti ilgesniam laikui. Namo parsineštus produktus dedame ten, kur įpratę – į šaldytuvą, šaldiklį ar spinteles. Tačiau ar žinote, kaip tinkamai laikyti mėsą, daržoves ir vaisius, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži?

Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, renkantis, kur sudėti šviežius produktus, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad viršutinėse šaldytuvo lentynose temperatūra yra aukščiausia, o apatinėse – žemiausia. Ne mažiau už tinkamą temperatūrą svarbi ir drėgmė, kuri ypač reikalinga šviežiems maisto produktams.

„Šviežias daržoves ir vaisius geriausia laikyti šaldytuvo apačioje įrengtuose stalčiuose, kuriuose yra žemiausia temperatūra, o drėgmė gali siekti iki 90 proc. Tinkamas temperatūros ir drėgmės santykis šaldytuve užtikrins, kad šie produktai ilgiau nesuvys ir nepradės gesti. Tačiau net ir laikantis šios taisyklės niekaip neapdorotus šviežius produktus šaldytuve rekomenduojama laikyti vidutiniškai 4 paras, vėliau jų skonis ir išvaizda gali pradėti kisti“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė dalijasi paprastais patarimais, kaip iš parduotuvės parsineštą mėsą, daržoves ir vaisius išlaikyti šviežius kuo ilgesnį laiką.

Salotos

Jei tinkamai pasirūpinsite salotomis, jos šviežios išlikti gali net iki 10 dienų. Lapines ir gūžines salotas laikykite šaldytuvo apačioje, nes čia yra vėsiausia ir drėgniausia, taip jos ilgiau išliks šviežios ir traškios. Šias daržoves susukite į popierių arba laikykite plastikinėje dėžutėje, kiekvieną lapą atskyrę popieriniu rankšluosčiu. Jis sugers drėgmės perteklių ir neleis salotoms pūti.

Morkos ir salierai

Šaldytuve šie produktai gali stovėti ilgiau nei dvi savaites. Morkas švariai nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Salierus taip pat supjaustykite ir laikykite dėžutėje su nedideliu kiekiu vandens. Taip daržovės nesuminkštės ir nepraras skoninių savybių.

Pomidorai

Juos daugelis laiko šaldytuve, tačiau tai didelė klaida. Taip jau po poros dienų pradeda kisti pomidorų skonis ir kvapas. Šią daržovę laikykite kambario temperatūroje, apverstą šakelėmis žemyn. Jie išliks sultingesni ir nesusiraukšlės, nes į pomidoro duobutę pateks mažiau oro, kuris jį sausina.

Avokadai

Juos šviežius galite išlaikyti ilgiau nei savaitę, tereikia avokadams leisti visiškai subręsti kambario temperatūroje ir tuomet perkelti į šaldytuvą. Net ir perpjautą avokadą galite išlaikyti nepakitusį, ant jo išspausdami šiek tiek citrinos sulčių, kurios apsaugo nuo patamsėjimo.

Bananai

Šviežius bananus galite turėti net iki 10 dienų – tereikia juos laikyti šaldytuve, popieriniame maišelyje, kuris sugers drėgmės perteklių. Norėdami sulėtinti bananų nokimą, atskirkite kiekvieną bananą nuo kekės ir jų galiukus apsukite folija ar maistine plėvele. Taip bananai nepernoks ir ant jų neatsiras juodų taškelių.

Obuoliai ir kriaušės

Namų sąlygomis šiuos vaisius šviežius išlaikyti galite apie tris savaites. Obuoliams ir kriaušėms laikyti idealiai tinka medinės arba plastikinės dėžės, užtikrinančios gerą vėdinimą ir lengvą dezinfekavimą. Vieną vaisių eilę kraukite ant kitos, atskirdami jas popieriniu rankšluosčiu. Taip pat obuolius ir kriaušes galite laikyti paprastame virtuviniame inde, kambario temperatūroje, tačiau nepamirškite kas keletą dienų juos patikrinti ir perrinkti.

Paukštiena

Šią mėsą šaldytuve galima laikyti 3–5 dienas, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į galiojimo terminą etiketėje. Iš parduotuvės parsineštą šviežią mėsą išimkite iš pakuotės, sudėkite į indą ir uždenkite jį dangčiu ar maistine plėvele. Taip ją apsaugosite nuo bakterijų plitimo. Nesmulkinkite mėsos, kol nepradėsite gaminti, tik atskirkite ją nuo kaulų, jei jų yra. Kaulus rekomenduojama suvartoti greičiau.

Raudona mėsa

Šviežius raudonos mėsos – jautienos, kiaulienos, avienos ar kitos – produktus laikykite šaldytuve, ne aukštesnėje kaip 7 laipsnių temperatūroje. Šaldytuvo drėgmė padės ilgiau išlaikyti mėsą šviežią, neleis jai apdžiūti ir sukietėti. Paprastai tokiomis sąlygomis mėsa gali išlikti šviežia iki kelių dienų. Norėdami mėsą išlaikyti kuo ilgiau, įtrinkite ją aliejumi ir prieskoniais, tačiau venkite druskos, kuri ją sausina.

Parengė Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE