NULL

Radviliškyje – naudingos paskaitos apie tuberkuliozę

Tuberkuliozė – tai oro lašiniu būdu plintanti užkrečiamoji liga, kuria užsikrėsti gali kiekvienas, nepriklausomai nuo jo socialinio statuso. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tuberkuliozė yra trylikta pagrindinė mirties priežastis pasaulyje. Lietuvoje sergamumas tuberkulioze kasmet mažėja, tačiau Radviliškio rajone 2021 metais užfiksuotas 21 naujas tuberkuliozės atvejis, tai sudaro 60,4 atvejo 100 000 gyventojų (Lietuvos vidurkis – 19,6/100 000 gyventojų). 2022 metais užregistruota 20 naujų tuberkuliozės atvejų.

Siekiant mažinti sergamumo nuo tuberkuliozės atvejus labai svarbi integruota prevencija: ankstyvas ligos išaiškinimas, gydymas visiems tuberkulioze sergantiems asmenims. Taip pat visuomenės švietimas, pažeidžiamų visuomenės grupių interesų užtikrinimas (pavyzdžiui, nepasiturinčių asmenų, migrantų, kalinių, žmonių, gyvenančių su ŽIV).

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biurui įgyvendinant projektą „Radviliškio rajono gyventojų sergamumo tuberkulioze mažinimas ir profilaktikos gerinimas“ balandžio 26 dieną buvo organizuotos paskaitos „Tuberkuliozė. Ką svarbu žinoti?“, kurias vedė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Romainių tuberkuliozės ligoninės gydytoja pulmonologė, dr. Greta Musteikienė. Projektas finansuojamas iš Radviliškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų.

Paskaitų tikslas – suteikti žinių socialiniams darbuotojams ir visuomenės sveikatos specialistams apie tuberkuliozę, akcentuojant šias temas: kas yra tuberkuliozė, jos simptomai, kaip atpažinti ligą, kaip apsaugoti save ir kitus, ką daryti ir kaip padėti, jei yra nustatytas susirgimo atvejis.

Gydytoja akcentavo, kad viena iš pagrindinių sergamumo mažinimo priemonių yra ankstyvas ligos nustatymas ir paskirto gydymo laikymasis, todėl labai svarbu, kad asmenys pajutę bent vieną iš ligos simptomų (svorio kritimas, ilgalaikis kosulys, naktinis prakaitavimas, karščiavimas) kuo skubiau kreiptųsi į savo šeimos gydytoją dėl ištyrimo, o nustačius susirgimą laikytųsi paskirto gydymo.

Taip pat labai svarbi ir paciento bei kontaktavusių su sergančiuoju stebėsena. Pasak gydytojos, po tuberkuliozės gydymo pacientai turėtų atvykti konsultacijai kas pusę metų dar 4-erius metus, o turėjusiems kontaktą su sergančiuoju plaučių rentgenogramą rekomenduojama atlikti 2 kartus per metus 2-5 metus.

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuras dėkoja gydytojai už informatyvias ir įdomias paskaitas bei Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centrui už bendradarbiavimą suburiant socialinius darbuotojus, tikimės, kad paskaitos buvo naudingos.

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE